mandag 19. november 2012

Det begynnte egentlig med en mystisk plante som vi fant gjenglemt på min datters studenthybel. Den sto uttørket i ...eh..var det en kakeform!! Jeg bestemte meg for å prøve å redde den, og ble jo litt forveten på hva dette var. Synes røttene minte mye om min gamle store Clivia, og siden jeg hadde sett bilder av en gul og en Nobilis i en potteplantebok, begynnte jeg å lure på om det kunne være noe slikt. Jeg begynnte å kikke på nettet, og spurte i diverse forum. Men nei, planten var en Haemanthus, som faktisk er i slekt. Men interessen var vakt, og jeg bestemmte meg for å prøve å få fatt i noe artig.

Jeg trålet forum, spurte og gravde på alle blomsterbutikker/plantesenter, ringte importører o. s. v.
Resultatet første året, etter å ha fått en gartner til å ta inn et parti gule til meg, kjøpt frø fra SørAfrika, handlet planter på Ebay(...obs forsiktig, det er ikke gull alt som glimrer)og reist et par ganger til Danmark for å hente hjem småplanter, var en ganske bra liten(alt er relativt) samling.
Bortsett fra de gule som jo var i blomst når jeg kjøpte dem, ante jeg jo ikke hva jeg egentlig hadde.

Masse planter med spennende navn, ja! Men ble de fine? Og var det det jeg trodde de var?

Vi får kikke litt på dem mens vi venter på at de første kryssingene mine skal vise ansikt.Dette er en Clivia Cyrthantiflora, altså en kryssning av Clivia Miniata og Clivia Nobilis. Kryss mellom førskjellige hovedtyper kalles Interspesifikke. Hovedtypene er: Miniata, (som er den "vanlige" åpne typen, Nobilis, Gardenii og Caulesence. De 3 siste har mer tubeformede blomster.

Jeg fikk denne som halvårig plante fra Tysklant. De var knøttsmå da jeg fikk dem, et par papiraktige små blader. Hadde de ikke vokst så kunne jeg trodd det var silkeblomster. Jeg har 5 stk (...hadde, en er flyttet til Mo i Rana hos Lillian), og de var merket "Nobilis".
Det er ganske vanlig at diverse andre typer er merket Nobilis, jeg har noen stykk forskjellige nå, og er fremdeles i tvil om jeg har en ekte.
Detteer den første som blomstrer, den blomstret faktisk i fjor også bare litt over 2 år gammel. En skikkelig racer altså, riktignok første året med en stusselig liten klase blomster.
Det er veldig vanlig at førsteårsblomsten ikke er allverden.
Dens søsken er mindre og ingen tegn til blomst ennå. Kanskje de likner mer på Nobilis? Vi får vente og se.

1 kommentar:

  1. Hadde det vært en kakeform Haemantusen stod i så hadde nok planten vert i søppla før du rakk å ta hånd om den.. men jeg går med på ildfast!;)

    SvarSlett