lørdag 8. november 2014

Clivia for noobies 2

                             (se også innlegget Clivia for noobies fra juli 2013)

Litt om sol, vekst, ompotting og forskjellen mellom en avlegger og en frøplante.SOL
Ja, dette er samme planten som er avbildet i innlegget fra 2013, og som hadde fått for mye sol i fjor. Den har fått så mange nye blad, som vokser ut fra midten, at de fleste ødelagte kunne klippes bort. Så det er håp for planter som har fått en runde i sola i sommer.

AVLEGGERE
Som også vises på bildet over, så har planten satt mange sideskudd, og potta er blitt rimelig full. Da har jeg to muligheter. Dele opp planten eller beholde avleggerne som da vil bli like store som den opprinnelig og med samme blomst. Det er et syn når en slik klumpplante blomstrer med flere stilker på en gang, men den krever også plass. Akkurat denne planten er en lav variant, men andre kan bli svære beist! Her trenger jeg ompotting, og kommer til å beholde et par-tre avleggere på planten.
Deles planten, bør roten tørke et par dager før delene ompottes

FRØPLANTER
Som nevnt så blir en avlegger lik moren, det blir vanligvis ikke en frøplante. Her vil kryssingen og tidligere gener spille inn. Det er også slik at oransje har høyere grad av gjennomslag enn de andre fargen, som ofte (med unntak av de andre typene som Gardenii, Caulesence og Nobilis, som er fra naturen) er genfeil. En slik genfeil er gul. Dette er en hel vitenskap, som jeg får komme tilbake til. Nå er det slik at jeg driver å krysser plantene, men resultatet av kryssingene tar det nok noen år å få se.Så følg med på senere innlegg når resultatene viser seg! Føreløpig er det stort sett de første plantene jeg sådde, og innkjøpte småplanter i 2008, og 2009 som blomstrer.

OMPOTTING
Som også vises på bildet, så trenger denne planten ompotting til en større potte, da det nesten ikke er plass til jord oppi denne. Jeg løsner planten forsiktig uten å rote for mye med røttene. Det hender de sitter litt fast. Prøv ikke å brekke av noen rotspisser.

Ta litt jord i bunnene av den nye potta, sett planten oppi og fyll på rundt. Jeg bruker god plantejord. Jeg blander plantejorden med lecakuler for å få den luftigere. Plantejorden kan også blandes med sand (Pass på at ev. leca eller sand er rent. Jeg heller kokende vann over lecakulene før jeg bruker dem, eller jeg kjøper fuglesand i butikken.)

Clivia liker seg best i terrakottapotter, da disse holder plantene tørrere enn plast. Clivia liker ikke å stå i vann. Plast potter og potteskjulere er skumle greier, særlig med overivrige vannere!

Frøplanter bør pottes om en gang i året, da de vokser senere hvis de har for liten plass. Hvis planten nesten kryper ut av potta og røttene stikker ut i bunnen, så må det større potte til. Jeg potter  om en 3-5 ganger før planten når voksen størrelse.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar