lørdag 16. mars 2019

Har du sådd Cliviafrø...

…...og lurer på hva det blir?


Nei, det går ikke an å si hvordan den nye planten blir....Med noen unntak.

Det viktigste unntaket er at så fort første blad dukker opp, kan du skille ut de som blir gule. Det er fordi disse ikke viser farget pigment. Pigmentet vises ved at stammen, og av og til baksiden av bladet, har et skjær av brunt/burgunder/rosa. Altså ikke helgrønt. Denne forskjellen forsvinner når planten vokser til.

Bildet under: Frø fra GUL (Nakamuro Yellow x Vico Yellow) x selvpollinert. Disse spirene viser at de nye plantene blir klart og tydelig uten pigment, altså nye gule planter.

Bildet nr 2: Er frø fra "Amelies" Lys Fersken x selv. Det viser skinn av pigment. Om planten blir "rosa" eller mørkere fersken, eller til og med oransje, vites ikke( Morplanten er en split, så her er noen andre gener som kan slå inn). Men gjetter på en eller annen ferskensjattering. 

Bilde nr 3: Sterkt pigment. Dette er frø fra Bronze, som gir håp om at det er det det blir. Altså en dyp til mørk Oransje farge og grønn midte. Gjerne grønnsjatteringer på hele blomsten om en er heldig. Men ...det kan ikke sies sikkert. Bare at den har pigmentet.
Så er det bladform

Forskellige planter har forskjellige blad. Første bladene behøver ikke vokse mye før en ser forskjell.

F. eks. Clivia Nobilis (Cyrthantiflora er en krysning mellom MIniata og Nobilis, og ikke alle frøplanter vil ha like tydelig Nobilis form.

Bildene under er begge fra Cyrthantiflora

Bilde nr 1:

Selvpollinert Blush Cyrth (blomstrer grønn og hvit, av og til med bittelitt blush (rosa) skjær.)

Her har bladene helt klare Nobilis karakteristika. Bittesmå og papirtynne, Ru, og med tydelig Nobilis bladtupp. Baksiden av bladene er imidlertid helt mørke, så her er noe pigment i genene på gang. Så om blomstene blir like grønne som mor...hm...kankje ikke.

Bilde nr 2: 

Fra søskenplante av forrige, (som har litt mer "Blush") men krysset opp med Gul MIniata.
Her har bladene mistet mye av "Nobilis". De er ikke lenger ru, og har spiss bladtupp. men går nok fremdeles an å skille de fra Miniata. Litt pigment her også. Håper engang å få frem Gul Cyrth. Ser nok ikke slik ut. Men forhåpentligvis en "Blush".

Så er det ikke variantene jeg har bilde av i denne omgangen: Forskjellige Miniata, har forskjellige blad. De kan være tynne, mørke, lyse, tykke, brede, sjatteringer i farge (Light of Buddha), eller stripete.
Plantene trenger ikke være store før en ser forskjell. Allerede på første blad får en et visst inntrykk. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar